Різдво на Галичині
Зоря, ангельські хори на небесах, поклін пастушків, дари мудреців – це справжня різдвяна містерія, тайна народження Спасителя. Тому переддень Різдва , 6 січня має проходити у тиші, в очікуванні, у постійній молитві і гарному настрої. У цей день не ходиться ні до кого у гості. А тільки на вечерю збирається уся родина.
Цілий день жінки пораються біля кухні і готують пісні страви. Їх має бути 12, що символізує число апостолів. Але обов’язково має бути кутя, пампушки, узвар, борщ, вушка з грибами, риба. Особливий смак усіх цих страв саме у Святвечір, особливо куті, яку готують з пшениці, родзинок, маку, горіхів і меду.
Як тільки сходить перша зірка, господар заносить до хати дідух і ставить його у куток. Стіл, притрушений сіном, застеляється білою чистою скатертиною і запалюється різдвяна свічка. Господиня з дітьми заносить страви. Розпочинає родина Святвечір з молитви. У багатьох сім’ях після молитви, стоячи колядують «Бог предвічний народився».
Після вечері уже ходять колядники.
Немає коментарів:
Дописати коментар